RESEPTINTEKIJÄ

Kääriydyn sohvalla vilttiin ja avaan ruokakirjapinon päällimmäisen. Selailen sitä takkatulen kajossa, katselen kuvia, luen läpi ainesluetteloa ja mietin, miten tekisin annoksen omalla tavallani. Ostan kioskin lehtitelineestä nimeäni kutsuvan ruokalehden irtonumeron ja ahmin sen työmatkalla junassa saadakseni ajatukseni nollattua palaveriputken jälkeen. Suurinta nautintoani on uppoutua kirjojen ja lehtien resepteihin, tarinoihin ja kuviin, ja matkustaa niiden mukana jonnekin kauas. Oppia uutta, tutustua uusiin makuihin ja maailmoihin, palata sitten takaisin omaan keittiööni ja toisintaa kokemus siellä. Jakaa se yhdessä ystävien ja perheen kesken.

Kun kesän 2017 jälkeen päätin ottaa painoni ja elämäni hallintaani ja aloitin keventämisen, en löytänyt ideoita tai inspiraatiota uuden ruokavalion annoksiin mistään. Maailma oli harmaa ja synkkä. Kaikki, mitä julkaistiin, näytti, maistui ja tuntui merkityksettömältä mössöltä (nyt asia onneksi on jo toisin). Salaattia puputtaessani pohdin suhdettani ruokaan ja tajusin rakkauteni suuruuden, sen syvyyden ja monitasoisuuden, perheen yhteisen ruokahetken ja -kokemuksen tärkeyden. Sen jälkeen olen kolmessa ja puolessa vuodessa tehnyt Fitfarmille 500 reseptiä heidän valmennuksiinsa. Kymmenettuhannet suomalaiset keventäjät ovat saaneet niistä inspiraatiota omaan elämäntapamuutosurakkaansa. Keveitä ja raikkaita reseptejä ja ruokakuvia on syntynyt kaupallisten yhteistöiden merkeissä myös elintarvikealan muille toimijoille (mm. Kaiteki – Sienet, Opa).

Tie keveämmän kokkaamisen pariin on ollut hauska, jännittäväkin. Ei ollenkaan niin rankka, haastava tai harmaa kuin etukäteen kuvittelin. Tuore ja raikas ainesvalikoima on vienyt tämän kotikokin mukanaan ja saanut rakastumaan ruoanlaittoon uudella tapaa. Tutustumaan mahdollisuuksiin rajoitteiden harmittelun sijaan, etsimään kiertoteitä ja innostumaan onnistumisista. Kun tottumuksia muuttaessani ryömin pikkuruiselta tuntuneesta luukusta läpi, aukesi sen takana ihan uusi maailma – vähän niin kuin Liisalle Ihmemaassa kaninkoloon putoamisen seurauksena.