Radiokuunnelma: Iskelmän vapputarina

Jouluna 2013 Iskelmän juontajakaarti tervehti kuuntelijoitaan perinteisellä radiokuunnelmalla ja teki sen uudestaan vappuna 2014. Jos jouluna kuultu tarina oli sadunomainen ja herkkäkin kuvaus suomalaisesta työyhteisöstä, on vappukuunnelma kaikkea muuta kuin hempeä.

Joulukuunnelmassa maalattiin ihmisten mieliin lapsuuden saduista tuttu hyvän ja pahan taistelu, jossa hyvä voittaa – niin kuin saduissa aina. Todellisuus ei useinkaan ole yhtä ruusuinen kuin tarinoissa, joten vappukertomuksessa kuljetaankin suomalaisen työelämän toista laitaa. Soppaan on otettu mukaan kaikki tulenarat ja vaietut salaisuudet työpaikkojen kahvihuoneista, ja jälki on kaikkea muuta kuin kaunista. Yhdistävänä tekijänä näillä kahdella tarinalla on hahmot ja tapahtumien näyttämönä toimiva työyhteisö.

Työväenjuhlan makaaberissa hengessä erään työpaikan kahvihuoneen salaisuudet paljastuvat, kun vappukepposeksi tarkoitettu siman terästys saa työkaverit unohtamaan estonsa ja tanssimaan pöydillä muuten niin kurinalaisessa ja tiukasti johdetussa yrityksessä. Ketään ei kuitenkaan vedetä turpaan vaan kuunnelman tunnelma on keväisen hilpeä perinteisen liikaa juomisen ja itsensä nolaamisen merkeissä yritysjuhlille sopivaan tyyliin.

Työpaikalla tapahtuvat kyseenalaiset asiat ja niiden salailu koskettaa tavalla tai toisella koko yhteisöä, sitä kautta monia meistä. Vappukuunnelman kuvitteellisen työyhteisön salaisuudet repäistään äkkiarvaamatta päivänvaloon, mutta tarinan loppu antaa ymmärtää, että ne haudataan takaisin yön pimentoihin ennen seuraavan arkipäivän sarastusta. Sama toimintamalli on tuttu oikeastakin yritysmaailmasta.

Iskelmän vappukuunnelma on kuunneltavissa kokonaisuudessaan netissä: www.iskelma.fi/iskelma/onko-vappuna-simaa-liittimessa-kuuntele-vapputarina/12/8233

Kuva: Pasi Lantiainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s