22.12.2014 Iskelmän joulukuunnelmasta perinne

Joulu 3 Mietiskelijä Joulu

”Joskus joulutunnelman luomiseen tarvitaan ihmeitä”

Iskelmän juontajien perinteinen joulukuunnelma ilahduttaa kuulijoita tänäkin vuonna. Työympäristö ongelmineen on tällä kertaa työnnetty syrjään ja joulu tuotu sinne missä se kaikkein oikeutetuimmin on: ihmisten koteihin. Joulutarinan näyttämönä toimii rivitalo, jonka asuntojen aikuisille asukkaille on kullekin annettu kannettavaksi yksi seitsemästä kuolemansynnistä tähän päivään päivitettynä.

– ”Joulun lähestyessä lapsia usein pelotellaan sillä, että tonttuja liikkuu ikkunoiden takana tarkkailemassa heidän tekemisiään. Sanotaan, että lapset jäävät lahjoitta, jos he käyttäytyvät huonosti. Mitä jos tonttuja oikeasti olisikin olemassa? Mitä tontut näkisivät, jos ne lasten sijasta tarkkailisivatkin meitä aikuisia ja kurkistelisivat meidän tekemisiämme?”, kuunnelman käsikirjoittaja Eeva-Maria Lisko kysyy.

Viimeaikaiset lehtijutut, nettikeskustelut ja tv-uutiset eivät lupaa hyvää aikuisille. Kaupoissa ja kaupungilla kulkiessa kuulee ja näkee paljon sellaista mitä ei haluaisi, ja erityisesti joulun alla se tuntuu harmittavalta. Itsekkyys, kireä taloustilanne, kasvava huoli työpaikoista ja tämän päivän nuorille aikuisille leimallinen pinnallisuus nakertavat pohjaa joulun tunnelmalta.

– ”Harva meistä kovinkaan kipeästi tarvitsee yhtään uutta kodinkonetta, astiaa, korua tai vaatetta. Tavaroista, täydellisistä joulusisustuksista ja joulupöydän muotiherkuista viis, tärkeintä on yhdessä olo ja lämmin joulurauha. Jo tuhansia vuosia sitten kerrottiin tarinaa juhlasta, joka yhdisti ihmiset, eläimet, eri kansat ja kansanluokat kuninkaiden ja paimenten kerääntyessä samaan talliin aasien ja härkien kanssa. Tuossa juhlassa ei ollut kyse koristeellisuudesta tai lahjoista vaan toivosta ja rakkaudesta”, Eeva-Maria summaa.

Iskelmän tämänvuotisessa joulukuunnelmassa kaksi joulukuusikauppiasta kiertää satunnaisen rivitalon ovelta ovelle ja näkevät kierroksellaan kaikenlaisia aikuisia. Moni kakku päältä kaunis, komean näköinen talo ei taidakaan olla niin mukava paikka kuin miltä se ensi silmäyksellä näytti. Talon ovilla kuusikauppiaat kohtaavat vihaa, kateutta, ahneutta, himoa, ruokaongelmia, laiskuutta ja ylpeyttä. Ja masentavaa jouluvastaisuutta. Mutta kuten kunnon joulutarinaan kuuluu, on mukana joulun ihme, vanha rouva, joka joulua rakastaville on todellinen, mutta jää jouluun nuivasti suhtautuville näkymättömäksi.

Joulukuunnelma Iskelmä-kanavalla:
23.12. klo 21-22
24.12. klo 07-08, 13-14 ja 19-20
25.12. klo 00-01, 09-10 ja 16-17
26.12. klo 11-12 ja 20-21

Iskelmän taajuudet eri paikkakunnilla löydät tästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s